Logistikk for alle penga..

 

PUBLISERT Onsdag 13. oktober 2021 – 12:50 SIST OPPDATERT Onsdag 13. oktober 2021 – 13:00

Det er i den ferske markedsrapporten for høsten 2021 at Newsec setter ekstra fokus på logistikkmarkedet. Under overskriften «Storage is the new black» skriver eiendomsrådgiveren om hvordan logistikk har gått fra å være en relativ nisjesektor til å bli den tredje største eiendomssektoren i Norden og Baltikum. Newsec skriver at segmentet vurderes som ett av de tryggeste segmentene å investere i innenfor eiendom, med en enorm vekst i e-handel og fortsatt stigende leiepriser.

– Logistikk er den mest grenseløse aktivaklassen og ettersom Norden er det tredje største markedet i Europa, etter Storbritannia og Tyskland, skaper det store muligheter for investorer som er aktive i regionen. I siste Newsec Property Outlook kan vi blant annet konstatere at det har blitt utviklet betydelig færre logistikkbygg i Norden sammenlignet med resten av Europa – også i forhold til per innbygger, sier Max Barclay, Head of Newsec Advisory i Newsec.

Ifølge Newsec er industri- og logistikksegmentet på vei til å notere seg for det høyeste transaksjonsvolumet noensinne i Norden og Baltikum. I 2020 ble det satt rekord da transaksjonsvolumet i sektoren var på 5,9 milliarder euro. Så langt i år er det talt opp transaksjoner i dette segmentet på hele 5 milliarder euro. Antall transaksjoner i logistikksegmentet er også kraftig opp de seneste årene. I 2015 gikk det rett over 200 transaksjoner i segmentet i Norden og Baltikum. I fjor var tallet økt til 300, og så langt i år er det gjennomført over 250 transaksjoner, noe som ifølge Newsec innebære at vi trolig får se 300-tallet i år også.

Ifølge Newsec er det fortsatt et stort tilbudsunderskudd av moderne logistikkeiendommer i Norden og Baltikum. Dette skyldes lite bygging på spekulasjon, strenge begrensningen innenfor planleggingen av bygg og et krav om at nye planlagte lokaler skal leies ut før de bygges. Samtidig mener Newsec det er et enormt potensial og stor interesse for sektoren.

Investorenes interesse for logistikk har ifølge Newsec bidratt til at yieldgapet mellom logistikkeiendommer og kontoreiendommer har falt fra opptil 200 basispoeng for få år siden til mindre enn 100 basispoeng i dag.