Visjon
Hensikt
Ambisjon
Industriell symbiose
M. Chertow, “Uncovering” Industrial Symbiosis (2007)
FNs bærekraftsmål
Hovedmål
Delmål 7.a: Innen 2030 styrke det internasjonale samarbeidet for å lette tilgangen til forskning og teknologi på området ren energi, inkludert fornybar energi, energi-effektivisering og avansert og renere teknologi for fossilt brensel, og fremme investeringer i energiinfrastruktur og teknologi for ren energi.
Delmål 9.1: Utvikle pålitelig, bærekraftig og solid inf rastruktur av høy kvalitet, inkludert regional og grensekryssende inf rastruktur, for å støtte økonomisk utvikling og livskvalitet med vekt på overkommelig pris og likeverdig tilgang for alle.
Delmål 9.4: Innen 2030 oppgradere inf rastruktur og omstille næringslivet til å bli mer bærekraftig, med mer effektiv bruk av ressurser og mer utstrakt bruk av rene og miljøvennlige teknologiformer og industriprosesser, der alle land gjør innsats etter egen evne og kapasitet.
Delmål 17.6: Bedre tilgangen til og styrke nord-sør-samarbeidet, sør-sør-samarbeidet og det triangulære samarbeidet regionalt og internasjonalt om vitenskap, teknologi og innovasjon, og forbedre kunnskaps-delingen på gjensidig avtalte vilkår, blant annet gjennom å samordne eksisterende ordninger bedre, særlig på FN-nivå, og gjennom en global mekanisme for tilgjengeliggjøring av teknologi.
Delmål 17.7: Stimulere til og fremme velfungerende partnerskap i det offentlige, mellom det offentlige og private og i det sivile samfunn som bygger på partnerskapenes erfaringer og ressurs-strategier.
Sekundærmål
Delmål 8.4: Til og med 2030 gradvis å bedre utnyttelsen av globale ressurser innenfor forbruk og produksjon, og arbeide for å oppheve koblingen mellom økonomisk vekst og miljøødeleggelser, i samsvar med det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon, der de utviklede landene går foran.
Delmål 8.8: Beskytte arbeiderrettigheter og fremme et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle arbeidstakere, inkludert arbeids-innvandrere og særlig kvinnelige innvandrere, og arbeidstakere i et usikkert arbeidsforhold.
Delmål 11.6: Innen 2030 redusere byenes og lokalsamfunnenes negative påvirkning på miljøet (målt per innbygger), med særlig vekt på luftkvalitet og avfallshåndtering i offentlig eller privat regi.
Delmål 11.a: Støtte positive økonomiske, sosiale og miljømessige forbindelser mellom byområder, omland og spredtbygde områder ved å styrke nasjonale og regionale planer.
Delmål 12.2: Innen 2030 oppnå bærekraftig forvaltning og effektiv bruk av naturressurser.
Delmål 12.5: Innen 2030 redusere avfallsmengden betydelig gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk.
EUs taksonomi
I utviklingen av Viken Park gjøres dette blant annet gjennom utviklingen av industriell symbiose og ved å legge til rette for sirkulær økonomi helt fra start.
Parallelt skal utviklingen av Viken Park ikke påvirke negativt i kategoriene:
Hvis det ikke finnes lavutslippsmuligheter som er teknologisk eller økonomisk gjennomførbare, kan begrensingen også bestå av å støtte omstilling til klimanøytral økonomi, for å begrense temperaturstigning, for eksempel ved å fase ut utslipp av drivhusgasser.
Referanse: Miljømålene i EUs taksonomi (nho.no)
En annen form for tilpasningsløsning er å forebygge eller redusere risiko for at klimaendringer påvirker mennesker, natur eller verdier negativt.
Referanse: Miljømålene i EUs taksonomi (nho.no)
- oppnå god tilstand for vannressurser, overflatevann og grunnvann
- hindre forringelse av vannområder som allerede er i god tilstand
- oppnå god miljøtilstand for havområder
- hindre forringelse av havområder som allerede er i god miljøtilstand
Referanse: Miljømålene i EUs taksonomi (nho.no)
Forebygging og bekjempelse består i å beskytte miljøet mot forurensning, dette kan for eksempel gjøres ved å unngå utslipp, forbedre luft-, vann- eller jordkvalitet. Andre eksempler er å forhindre helseskader eller miljøskader, som kan følge av produksjon eller bruk av kjemikalier.
Referanse: Miljømålene i EUs taksonomi (nho.no)
Forebygging og bekjempelse består i å beskytte miljøet mot forurensning, dette kan for eksempel gjøres ved å unngå utslipp, forbedre luft-, vann- eller jordkvalitet. Andre eksempler er å forhindre helseskader eller miljøskader, som kan følge av produksjon eller bruk av kjemikalier.
Referanse: Miljømålene i EUs taksonomi (nho.no)
Mer info om industriell symbiose:
Industriell symbiose
«Nærliggende virksomheter samles i en industriell symbiose gjennom fysisk utveksling av materialer, energi, vann og/eller biprodukter. Virksomhetene samarbeider for å utnytte de synergiske mulighetene som ligger innenfor et geografisk område.»
M. Chertow, “Uncovering” Industrial Symbiosis (2007)
Hvordan vi jobber for å legge til rette for industriell symbiose i praksis
Noe av det viktigste er dialogen med og mellom aktørene, da det er disse som skal drive den industrielle symbiosen i praksis.
Innhente data
Å utvikle en industriell symbiose er det samme som å sette sammen et puslespill uten fasit. Da må vi sørge for å ha nok data om ulike aktører, bransjer og verdikjeder for å finne de mest ideelle sammensetningene.
Litteratursøk og andre undersøkelser
Det er viktig å vite hva som eksisterer av kunnskap og erfaring, og vi ser derfor til og lærer av andre som har tenkt i samme baner.
Tverrfaglig samarbeid
Samarbeid med et tverrfaglig utvalg av fagmiljøer styrker kompetansegrunnlaget i utviklingen av prosjektet.
Motivasjonsfaktorer for industriell symbiose
- hjelpe bedrifter å gå fra ikke-bærekraftig til bærekraftig produksjon
- gi økonomiske fordeler gjennom salg eller utveksling av industriavfall og biprodukter, sparing av råvarekostnader og kuttede utgifter i avfallshåndtering
- redusere klimagassutslipp og overforbruk
- skape økte sosiale samfunnsmessige gevinster
Ønsker du å høre mer om hvordan vi jobber for å legge til rette for industriell symbiose på Viken Park, hvilke barrierer og drivere vi møter, og hvordan dette påvirker den strategiske utviklingen av hele området?
Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat!